Tips för cykelutflykten

Av av Prof. Rachelle Carter DVM

De dagar då vädret är vackert och marken är bar är perfekta för en cykelutflykt med barnen. Ni får inte bara motion i vackra vyer, barnen får också chansen att lära sig lite trafikvett. Gör cykelutflykten till en heldagsaktivitet och packa väskan med lite mat och dryck. Glöm inte heller regnkläder och torra strumpor ifall vädret skulle slå om. Det gäller att packa smart för att få med allt, nedan ger vi därför lite tips på vad man ska tänka på inför cykelutflykten.

Passande matsäck

En utflykt kan faktiskt vara ett spännande sätt att få barnen att smaka på nya maträtter. Allt är ofta lite roligare när man är på utflykt. Det gäller att försöka packa så näringsrik mat som möjligt på en liten yta i väskan. Grillad kyckling, mörk choklad, frukt och osttärningar är bra mat att ta med sig. Använd tättslutande förpackningar så att inget läcker ut i väskan. Kylklampar är ett måste om dagen är varm och din mat skall vara kall.

Använd anpassade väskor

När du packar inför cykelutflykten kan det vara en smart idé att använda sig av cykelväskor istället för ryggsäck eller tygväska att packa i. Det gör att du får mer utrymme själv och orkar ta i mer. Här kan du hitta ett stort utbud av väskor som är lätta att fästa på cykeln. Man kan till exempel nyttja styret och ha en väska under det som inte tar stor plats. En sådan rymmer ungefär två liter och har regnskydd. Det finns till och med väskor som man kan sätta på cykelns ram. Sadelväskor kan förstås vara praktiska och även sidoväskor, som man har på sidan av pakethållaren.

Rätt cykelvägar

Om barnen är små är det bäst att hålla sig till cykelvägar för säkerhets skull. För boende i södra Sverige är Cykelkartan en bra resurs – här finns flera kartor över cykelleder samlade tillsammans med information om underlag och sevärdheter. Om solen strålar – glöm inte solkräm och extra vattenflaskor. Många cyklar har flaskhållare på ramen, annars går dessa att köpa på de flesta cykelaffärer. Trevlig tur!