Ta hand om fötterna som förälder

Av av Prof. Rachelle Carter DVM

Våra fötter är något som vi använder nästan hela tiden. Trots det är de också något som vi ofta låter bli att sköta om.I synnerhet småbarnsföräldrar tillbringar mycket tid på stående fot och behöver unna sig att ta hand om sina fötter. Att få förhårdnader, sprickor och torr hud är något som drabbar de flesta, men för att undvika att få de problemen eller för att bli av med dem kan du göra mycket själv. Liksom övriga kroppen behöver fötterna omvårdnad för att få bra.

Allmänna tips

Oavsett om du har fotproblem eller inte bör du fila fötterna en gång i veckan och helst smörja in dem varje dag med en snabbabsorberande kräm. Gå också barfota när du kan. Mer information som passar alla kan du bland annat hitta på Runner’s World. Det är trots allt inte bara löpare som kan gå illa åt sina fötter. Ha tålamod, det kan ta tid att få fina fötter. Det gäller särskilt om det har gått lång tid utan att du har skött om dem.

Välj rätt skor

Var noggrann när du provar in nya skor för att minska risken för skavsår. Om du räknar med att ta långa promenader ska du räkna med att du behöver ha ett utrymme på cirka 1,5 centimeter framför tårna. Fötterna brukar nämligen svullna när du rör mycket på dig. Bra strumpor är också viktigt för att inte fötterna ska glida.Om du känner till att du har ett specifikt fotproblem är det viktigt att du använder rekommenderade sulor i dina skor för att dina fötter ska må bra.

Ta hand om naglarna

Klipp dem rakt efter tårnas framkant och inte för kort. Undvik också att klippa kortare vid sidorna då det lätt leder till nageltrång. Använd gärna en nagelfil för att fila till kanterna. Annat som kan leda till nageltrång är att skorna trycker för mycket på nageln.