Presenttips till barn 1-6 år

Av av Prof. Rachelle Carter DVM

Då har ni fixat inköpslistan till kalaset och allt är planerat i förväg. Men sedan ska det ju gärna finns några presenter på bordet. Barn har många faser i livet och varje fas präglas av ett nytt sätt att se och integrera med världen. Det kan vara ganska bra att ha i åtanke när man ska köpa presenter. För den bästa presenten är inte bara rolig, den är också stimulerande och hjälper barnet att utvecklas.

Barn mellan 1-2 år

Den tiden är alltid spännande. Här börjar barnet lära sig att gå och de första orden är inte långt efter. Barnet anser fortfarande att det är universums center och är väldigt nyfiken på allt runt omkring den.Barnet börjar också lära sig att fantisera. Nu kan den låtsas att kotten är en ko och stenen en bil. Vid den här tiden vill den gärna bestämma själv och det kan leda till väldigt svängande humör.

Bästa presenten

Köp något som stimulerar och uppmuntrar till ännu mer fantasi. Maskeradkläder, låtsasmat och liknande brukar vara väldigt underhållande.

Barn mellan 3-4 år

Har kommer du att börja se barnets egna personlighet växa fram. Den här perioden präglas till står del om att barnet ska lära sig att göra saker själv. De vill klä sig själva, svara i telefonen, stänga dörrar, trycka på knappar och äta själv.Humörsvängningarna finns kvar eftersom barnet ibland vill lite mer än vad den klarar av. Man ska tänka på att humöret lugnar sig och att barnet har rätt att få testa gränser och utöva sin vilja. Undvik att anklaga barnet när den gör något fel, skyll hellre på handlingen än barnet. ”Sluta, det blir så stökigt” är mycket bättre än ”du är så besvärlig”.Här kan också barnet hamna i två olika situationer: antingen vill de vara extra nära föräldrarna trots att de vill vara självständiga och sover gärna i samma säng s om dem igen, eller så vill de bara sitta själv och leka. Båda situationer är helt normala vid den här tiden.Nu kan barnet förstår skillnad på mitt och ditt, de ser likheter och skillnader bättre samt så fortsätter de att utveckla sin fantasi.

Bästa presenten

Memoryspel är jättebra för att träna förmågan att se likheter och skillnader. Utöka gärna maskeradgarderoben och vid det här laget brukar alla barn älska att leka med kritor, leklera och färger överhuvudtaget.

Barn mellan 5-6 år

Nu skjuter barnen i höjden och de växer ibland snabbare än de själv hinner med. de pendlar mellan att känna sig stora och små.Många barn börjar i förskolan redan som femåringar och de lär sig allt mer hur man lekar med andra och om rättvisa. Vissa barn älskar förskolan och längtar efter skolan medan andra är mer otrygga och oroliga. Nu först lär sig barnet att världen inte cirkulerar kring honom eller henne, vilket kan ledda till att vilja vara nära föräldrarna och ibland mardrömmar.Det är vid den här åldern som barnet oftast förälskar sig i föräldern av motsatt kön och vill vara extra nära denna. Det är helt normalt. Vissa barn blir även kär i sina klasskamrater. Barnet kan slåss mot motgångar och tro att de är dum eller värdlösa när de inte klarar av någonting. Här gäller det att uppmuntra och stötta barnet varje gång det inte går som det ska. Barnet börjar också bli medveten om sig själv och sitt utseende. Vissa börja redan nu jämför sig med andra och vill vara klädd på ett visst sätt.I den här åldern är de väldigt fantasifulla och kan även skilja på fantasi och verklighet. De gillar att lära sig om rättvisa och hur man kommer överens. Klockan blir intressant och många lär sig att skriva och läsa.

Bästa presenten

Fortsätt med rollspelen. Den gillar att pyssla, som att göra egna vykort och skicka till sina kompisar. Sagoböcker och läsning brukar ligga högt på listan.