Pappans engagemang under graviditeten

Av av Prof. Rachelle Carter DVM

Som blivande pappa kommer många frågor. Medan mamman styrs av hormoner och känner barnet i magen, har pappan ibland svårt att hitta sin roll under graviditeten och kanske inte hittar känslan att vara pappa på samma sätt som mamman gör. 

Informationssamlare

Mamman kan lida av illamående, eller så är hon för trött att orka någonting. Den första tiden kan vara väldigt hårt mot den blivande mamman.Du som blivande far slipper dessa kroppsliga omställningar. Ta tag i denna möjlighet och bli mammans kunskapsbank. Hitta information om graviditet och förlossning, du kan ge svar på mammans frågor och även vara ett stöd genom att visa viljan att förstå vad hon går igenom. Mycket av pappans roll under dessa nio månader handlar om stöd, förståelse och hjälpreda.På Planet Dad kan du läsa jättebra artiklar om hur graviditeten kan vara för en pappa. Det finns också information om hur livet förändras efter förlossningen.

Fixaren

Ta ansvar för delar av graviditeten. Köp hem saker som mamman kan behöva, båda hälsomässigt och känslomässigt. Graviditetskollen har exempelvis bra utbud: där hittar du kosttillskott, stödgördel, amningsbh och annat nyttigt för de kommande månaderna. Därefter kan du se till att du möter hennes känslomässiga behov: det kan vara tröst, tröstmat, att få besök av släkt och vänner eller bara att få komma ut och umgås med dig.Om hon har en jobbig graviditet, får du vara beredd på att ta huvudansvaret för hushållet. Du kanske får agera kock, städare, handlare, chaufför och inkomsttagaren. Kom bara ihåg att det är okej att fråga om hjälp: man blir inte en bättre pappa av att ta på sig allt ansvar och vägra visa svaghet.

Förlossningsdags

När förlossningen närmar sig, är det dags att diskutera fram hur ni vill att förlossningen ska vara. Här måste båda få argumentera och göra sin röst hörd. Vill du vara med under förlossning men inte hon? Kanske kan ni kompromissa på något sätt: men i slutändan ska man vara medveten om att mamman bestämmer om du får vara där eller inte.Prata även med barnmorskan om du vill vara till hjälp. De kan förklara med noggrant hur förlossningen brukar gå till och berätta för dig vilka uppgifter som du kan utföra. En bra sak kan vara för dig att följa med mamma på en profylaxkurs där ni får göra olika andningsövningar och få svar på de vanligaste frågorna angående förlossningen.