Mat som intresse och passion

Mat som intresse och passion

Mat är som alla vi matentusiaster vet något som är väldigt kul att hålla på med. Framför allt är det fantastiskt gott att äta mat, men det är minst lika kul att laga maten. För en del finns det inget bättre än att stå flera timmar i köket och hacka, skala, steka och röra runt i grytorna som står placerade på spisen.

Det som gör just matlagning till ett sånt kul och spännande intresse och för vissa även en passion är att det går att variera matlagning i det oändliga. Man kan laga kötträtter, fiskrätter, soppor, vegetariska rätter, pajer och långkok med mera. Dessutom kan man ju även i köket baka bröd och göra smarriga efterrätter.

Många tror att det måste ta lång tid om man ska laga bra mat, vilket inte alls stämmer. Det går att svänga ihop jättegoda rätter på under en halvtimme. Ett bra exempel på mat som går fort att laga är pastarätter av olika slag. Själva pastan tar som bekant inte särskilt lång tid att laga och en pastasås kan man göra på ett kick. Några olika grönsaker, som till exempel broccoli, lök, tomat och svamp stekta i en stekpanna, som sedan fylls med lite grädde och vips har man en alldeles utmärkt pastasås.

Den mest klassiska av alla pastasåser är givetvis köttfärssåsen som även denna är mycket enkel att tillaga. Det är bara att steka lite köttfärs tillsammans med lök, svamp, morot eller vad man nu vill ha i, på med lite tomatpuré och vatten och sedan är det klart. Det fina med just pastasås är att det går att göra i princip hur som helst så länge man själv tycker det är gott.

Dock ska man ju inte ha bråttom i köket utan verkligen lära sig att uppskatta tiden vid skärbrädan och framför spisen. Matlagning ska inte ses som ett nödvändigt ont utan som avslappning. Ett bra tips om man vill förhöja upplevelsen i köket är att sätta på sin favoritmusik och hälla upp ett gott glas vin, då kommer det genast bli mycket roligare att hacka lök, skala potatis eller stå och vända köttbullar.

Pappor som lagar mat

Tiden när det enbart var kvinnan som skulle stå i köket är lyckligtvis förbi. Idag är det ingen som höjer på ögonbrynen om även en man står vis spisen. Framför allt har matlagning kommit att förknippas mer och mer med pappor. Främst handlar det om pappor som gör ganska omfattande anrättningar i köket. Det gör absolut ingenting om det tar några timmar. Det är nästan så att ju längre desto bättre.

Att som pappa också kunna laga god och gärna också lite avancerad mat har blivit något av en statussymbol. Såhär när sommaren precis har kommit kan man dessutom vara ganska säker på att hitta en hel del pappor vid grillen och gärna då en grill av allra senaste snitt.

352477-chef-cooking

Matlagningstips

För att lyckas i köket gäller det att verkligen lägga manken till, vilket inte alls behöver vara så jobbigt som det låter. En av de allra viktigaste sakerna i ett kök är att det är ordning och reda, blir det oordning är det lätt att man gör fel. En annan sak som är viktig är att inte stressa i köket utan att verkligen låta saker och ting ta sin lilla tid.

Ett bra tips om man ska göra större rätter som innehåller mycket grönsaker är att alltid börja med att skala, hacka och preparera grönsakerna innan man sätter igång med själva tillagningen, så att man fullt ut kan koncentrera sig på detta utan att behöva tänka på att exempelvis tomaterna ska skäras upp eller liknande. Anledningen till att man alltid ska hacka grönsakerna först är att detta ofta tar betydligt längre tid än man tror, framför allt om det är mycket grönsaker som ska hackas.

Ett annat bra tips är att plocka undan olika ingredienser vartefter de använts så att man inte har överfullt på köksbänken, vilket ofta blir ganska jobbigt.

Under själva tillagningen är ett bra tips att hela tiden smaka av, så man vet vad man serverar. Samtidigt ska man heller inte vara rädd för att krydda om det behövs.

Och sist men inte minst, känn glädje i köket. Det är kul att laga mat!

Bra mat i sommar

Sommaren är en tid då det verkligen gäller att njuta av livet till fullo. En av nycklarna till livsnjutning är mat. Under sommaren gäller det att ta chansen och ta vara på alla de goda råvaror som sommarmånaderna erbjuder, framför allt i form av färska grönsaker och allra helst då från egen odling.

En grönsak som man verkligen bör äta under sommaren är tomater, som alltid är extra goda och fylliga just under sommarmånaderna. Tomater går som bekant att ha till det mesta och fungerar utmärkt i till exempel en god sallad, en härlig paj eller i grytor av olika slag.

Något som passar riktigt bra att äta under sommaren är fisk av alla dess slag. Extra gott blir det ju givetvis om man fångat den alldeles själv. Dessutom kan ju fisk tillagas på så många olika sätt. Det går till exempel att steka fisk, grilla fisk eller varför inte göra en god fisksoppa med musslor och räkor. Faktum är att fisk och tomat är en alldeles utmärkt kombo som går att göra mycket med.