Mannens roll under graviditetsförsöken

Mannens roll under graviditetsförsöken

Av av Roger

Att bli gravid är inte alltid så enkelt som man kanske först föreställer sig när man tagit beslutet. När månaderna går och man inte får det resultat man längtar efter på stickan så kan hoppet sakta börja sjunka. Och chanserna med det. Ibland behöver man släppa fokus på själva graviditeten.

Det är ofta kvinnan som står i centrum för både försöken, graviditeten, förlossningen och den första tiden därefter. Men även mannen är ju en stor del i det hela. Vad kan mannen göra för att öka chanserna att bli gravida, förutom det uppenbara?

God kvalitet på spermierna

Det finns flera tips på hur man kan hålla spermierna i bra skick, för att öka chanserna till en lyckad graviditet. Vad man äter har en betydelse. Folsyra och zink är exempel på ämnen som ökar spermaproduktionen. Både i fråga om antalet spermier och kvaliteten på dem. Sluta röka och dra ner på alkoholen om du dricker mycket. Det både ökar chanserna att ni blir gravida och minskar riskerna som kan uppkomma. Övervikt hos mannen kan, liksom hos kvinnan, påverka resultatet av försöken. Se till att hålla dig i god form så orkar du även med påfrestningen som kommer om ni blir gravida och så småningom genomgår en förlossning.

Hur ofta ska man ha sex?

Ibland får man höra att man inte ska ha sex för ofta, eller endast vid vissa tidpunkter. Faktum är att så länge du inte har någon sjukdom eller andra problem som orsakar sämre spermakvalitet så kan ni ha sex precis så ofta ni vill. Den största chansen att bli gravid är när man slappnar av och njuter av varandra när lusten faller på. Det man kan göra är att skaffa ägglossningstest för att veta när chanserna är som störst.

Våga säga till om att få plats

Om du som man känner att du kommer lite i skymundan så kan du lyfta frågan med din partner. Det är visserligen kvinnan som gör det största jobbet med graviditet, förlossning och ofta den första tiden. Men trots det är det viktigt för hela familjens relation att ni pratar om hur det känns, och att du som man vågar säga till om du känner dig utanför. Vill du vara mer delaktig än du är – säg det!