Lära barn att baka och laga mat

Lära barn att baka och laga mat

Av av admin

Små barn är alltid intresserad av vad mamma och pappa håller på med. Matlagning och bakning är inga undantag. Och det är en sak att låta dem hjälpa till med en eller annan del av projektet. Men att lära dem hur man gör är lite mer avancerat.

Till att börja med bör barn vara tillräckligt gammal för att man ska kunna ge dem allehanda redskap utan att behöva hålla dem i handen för att de inte ska göra sig illa. Vi är ju trots allt förbi steget att hjälpa till och nu ska de kunna hantera det mesta själv. Efter egen bedömning kan man alltid sköta farliga redskap som kniven själv.

Att vara närvarande och se över allt de gör ska man självklart göra i början. Lär dem hur man håller i och använder redskap på rätt sätt för att de ska vara så säkra som möjligt. Lär barnen tidigt att respektera köket så kommer olyckor som skärsår från knivar och brännsår från ugn och spis kunna undvikas.

För att motivera barn i början kan det vara smart att välja bakning först och bara lite sötsaker eller fikabröd som de sedan kan få äta när allt är färdigt. Det finns mängder av goda saker man kan använda sig av för att göra bakningen ännu mer rolig och lockande för barn.

Om de gillar upplevelsen kan man gå vidare till att prova laga mat tillsammans. Uppmana dem att smaka på ingredienserna och prata om hur de upplever smakerna. När saker och ting blandas kan man börja experimentera med kryddor och testa hur de förändrar smakerna.

Att följa recept är väldigt bra för de första försöken då även dessa har gott om lärdomar man kan prata om och förklara för barn. Ta sen en titt på hur recept kan förändras och vilka ingredienser som kan bytas ut mot andra.