Köpa första tvåhjulingen till barnet

Köpa första tvåhjulingen till barnet

Av av admin

Att lära barnen hur man cyklar är kanske inte ett måste, men det är något praktiskt taget alla av oss ser till att göra. Medan det absolut finns lärdomar som barn tar med sig från att köra något som en trehjuling är tvåhjulingen den riktigt stora utmaningen. Men för att kunna lära sig så gott som möjligt gäller det att köpa rätt cykel också.

Storleken är viktigt att få rätt. En barncykel är något som ska vara rätt storlek för barnet just nu och inget de ska växa sig in i. När de sitter på sitsen ska både fötterna fortfarande nå ned till marken. Går man in i butiken Cykelkraft kan man skriva in barnets längd för att filtrera ut de passande storlekarna.

En bra barncykel ska också ha fotbroms och inte handbroms. Till att börja med har barn i regel inte starka nypor nog för att använda handbromsen. Men även om de hade det är det mycket enklare att lära sig att använda fotbromsen.

Båda pedalerna och sitsen ska ge bra grepp. Undvik därför blanka sadlar och pedaler då det är lättare att halka med både rumpa och fötterna på dessa ytor.

Välj med fördel en barncykel med bredare däck. Detta har inte bara fördelen att den ger barnet bättre balans, utan kommer heller inte upp i lika höga hastigheter. När man som förälder följer med bakom kommer detta vara mycket tacksamt.

Vidare till styret ska detta vara rakt och sitta ganska lågt. För att testa hur rakt styret är kan man vrida det 90 grader. Om det då pekar mot benet på den som sitter på cykeln är styret inte helt rakt. Det bör istället peka mot sadeln.

Och slutligen är det rekommenderat att undvika riktigt billiga cyklar. Ett högre pris betyder i regel högre kvalitet, vilket också resulterar i högre säkerhet. Men håll gärna utkik efter reor och rabatter för att köpa en bra cykel lite billigare.