Barn och förkylningar

Barn och förkylningar

Av av admin

Alla som har barn vet garanterat att förkylningar är något man helt enkelt får förvänta sig i hushållet. Barn kan ibland verka extra benägna att dra på sig förkylningsvirus, men det är sällan riktigt allvarligt. Här följer några allmänna tips om hur man kan både undvika och behandla förkylningar hos barn.

Förkylningsvirus smittar i regel ganska lätt och kan överföras genom nysningar, hosta och direkt kontakt. Att något så enkelt som att hålla handen med någon som är förkyld kan sprida viruset vidare understryker hur snabbt en förkylning kan spridas både på en skola och i hemmet.

De första dagarna är då man är som mest smittsam och att vara extra noga denna tid kan göra stor skillnad. Att tvätta händerna ofta är en av de mest effektiva sätten att förhindra spridningen. Se också till att lära barnet att nysa och hosta i armvecket istället för rakt ut. Det behövs bara ett tillfälle för att viruset ska passera till nästa person.

Barn kan bli förkyld flera gånger om året och fortfarande hamna inom ramarna för vad som är normalt. Riktigt unga barn kan dra på sig upp till sju förkylningar på ett år. Detta beror till stor del på att deras immunförsvar inte skapar antikroppar i samma utsträckning och de blir inte immun mot förkylningsviruset som smittade dem sist.

När det kommer till behandling och lindring av förkylningar finns det ett stort utbud av produkter idag. Man ska dock alltid vara noga med att kolla på förpackningen att de är godkända för barn.

Har förkylningen satt sig i näsan kan det vara skönt att få hålla huvudet högt. Detta minskar nämligen svullnaden och kommer göra det enklare för barnet att somna. Stoppa exempelvis in en kudde under bäddmadrassen eller placera något under sängbenen vid huvudändan för att skapa en nedåtsluttande vinkel.

Att dricka mycket vatten är alltid en bra idé vid en förkylning. Detta blir viktigare för barn då de lättare drabbas av vätskebrist. Se därför till att de dricker ofta. Är de svårt att få dem att dricka tillräckligt med vatten kan man erbjuda juice eller saft istället.