Barn och cyklar

Av av Prof. Rachelle Carter DVM

Cykeln har för många varit en stor del av uppväxten. Det var vårat första fordon och är något vi lärde oss att använda med mycket hjälp från våra föräldrar. Men nu när man är vuxen och har egna barn, vad bör man tänka på då?

För de allra minsta

Om barnet inte har kommit upp i åldern där hen kan cykla själv så finns det fortfarande en möjlighet att hänga med på turerna. Barnstolar till cyklar fästes antingen på cykelns pakethållare eller genom speciell fästanordning och barnet  ett bekvämt ställe att sitta på samtidigt som det skyddat om eventuell olycka skulle råka ske.Se till att läsa recensioner innan du genomför ett köp så att barnet är säkert under de framtida turerna.

Första cykeln

När barnet skall få sin första riktiga tvåhjuling är det absolut viktigaste att storleken är rätt. Det enklaste sättet att testa det är helt enkelt att låta barnet testa cykeln och se till att det når ner till marken med fötterna då den sitter. Stödhjul är normalt sett inte bra då det totalt förändrar hur cykeln fungerar och dessutom kan skapa värre skador då barnet kan bli lurat att köra i högre hastigheter än vad som är lämpligt.Ta inte heller och köp för avancerade cyklar. Växlar och handbromsar kan vänta till att barnet har bemästrat att cykla vanligt. Detta betyder alltså att man bör börja med fotbroms på första cykeln.