Att bli pappa

Att bli pappa

Av av rnn.yqe.

Det är fantastiskt och lite skrämmande. Nervöst och spännande. Att få höra att man ska bli pappa ändrar på hela ens tillvaro. 

Ett nytt skede av livet har börjat. Man ska bli vuxen på riktigt, tror man, men faktum är att man fortsätter ha sitt barnasinne kvar tack vare sin barn. Det är dem som hjälper med fantasi och inspiration när man tror att man har tappat sin egen.

Som blivande förälder ska man dock tänka på att graviditeten kan vara en tuff tid. Kvinnorna går igenom något väldigt personligt som hon inte bara kan känna i hjärtat utan också fysiskt. Som pappa kan man känna sig utstött från familjebandet. Det gäller att lyssna till sin partner och vara ett stöd samtidigt som ni lär er att färdas tillsammans.

En bra sak är att ha en öppen kommunikation så pappan känner sig lika delaktig i graviditeten. Det kan vara bra att skriva en dagbok, antingen privat eller till varandra. Ibland är det lättare att skriva ner jobbiga tankar och känslor än att prata öga mot öga. Då kan man läsa och ge råd och stöd till varandra även om man är på jobbet eller i skolan.

En pappa borde läsa på om hur en graviditet fungera så pappan förstår vad som händer i den blivande mammans kropp. Det är också bra om pappan kan vara med på så många besök som möjligt hos läkare och barnmorska.