Ägna mer tid åt barnen

Ägna mer tid åt barnen

Av av admin

De senaste rapporterna visar på att föräldrar får svårare att få tiden att räcka till, ofta blir det egen tid med barnen som blir lidande. Stressade föräldrar hinner hel enkelt inte med ensamstående mammor verkar vara den grupp som är värst drabbad. Det visar sig dock att föräldrarnas sammanlagda tid inte minskat utan föräldrarna umgås i större utsträckning med ett barn i taget.

Forskaren Jörgen Larsson hävdar att vi måste avstå från lyx och underkasta oss arbetslivet om vi ska kunna njuta i fulla drag under småbarnsåren. Det störst problemet för småbarnsföräldrar är att långa arbetspass och arbetsveckor inte rimmar väl med dagishämtning och annat som hör småbarnslivet till. Oftast vill man jobba mindre under dessa perioder, men väldigt få gör verklighet av det. Vad ska vi med mer pengar till när det vi egentligen behöver är tid? Om pappan sänker sin arbetstid så leder det även till mer jämställda könsroller vilket dock inte är helt accepterat på vissa mansdominerade arbetsplatser.

Att en arbetsvecka ska bestå av 40 timmars arbete är en stark norm som de flesta inte vågar ifrågasätta. Många skulle kunna jobba mindre utan att ens livsstil skulle påverkas nämnvärt, det skulle eventuellt vara att avstå från viss lyx, men det borde det kunna vara värt speciellt under några få år då barnen växer upp. Här kan du läsa mer om Jörgen Larsson tankar om familjeliv.

Se till att umgås så mycket som möjligt med dina barn, det är något som du garanterat inte kommer ångra. Att vara med och leka med barnen är inget måste, barnen leker förträffligt på egen hand. Däremot är det viktigt som vuxen att bjuda på dig själv och visa lekfullhet genom att skämta och visa att du har humor. Varför inte skämma bort dina barn med några lekfulla utstyrslar?

Det vanligaste svaret på frågan vad de flesta ångrar på ålderns höst är att de önskat att de skulle ägnat mer tid med sina barn. Så om du har möjlighet och kan så ska du verkligen försöka ta vara de dessa år i livet.